Tomor Gábor: Kudarcos



Felfoghatod őket.     
Elemzed vagy sem,       
korlátaid meggyötörnek.
Átkozott gyengeségek.
Konokul feszülsz ellenük –             
ám veszted újra megéled.
                                                       

A kép címe: Önmegismerés; Žarko Bašeski munkája
 


12 megjegyzés :

  1. Mert senki nem képes önmagát átugrani. Érzékeli ugyanakkor helyzetét, tőle, még inkább gyötri a tehetetlenség tudata.
    Csak sodródik, és folyton megéli bensőjében kudarcait.
    A lényegről szóltál Gábor.
    gyuri

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Aki többet szeretne elérni, ha megfeszül, sem lehet több mint amennyit testi és lelki képessége lehetővé tesz. Ha újra és újra kísérletezik, ismételten be kell ismernie: korlátai nem engedik. - Igen, úgy érzem én is, komoly emberi dráma ez. - Örülök, hogy egyetértünk, Gyuri.

      Törlés
    2. A tehetetlenség komoly emberi dráma - mégis folyton akarjuk, amit nem érhetünk el.
      A lélek ész, de a test erőtlen - írja a biblia - így érzem én is.

      Törlés
    3. Ez így van: hiába lenne kész a lélek nagy(obb) feladatokra, ha szellemi-testi képességekből csak kevésre (kevesebbre) futja. Úgy lehet, olykor az ambíció túlméretezett. De hát, a konokság is emberi tulajdonság... - Köszönöm véleményed, Sarolta. @-)

      Törlés
  2. A pszichológia is úgy fogalmaz, hogy vannak sikerorientált és kudarckerülő emberek. Utóbbiak gyakrabban vallanak újra és újra kudarcot, mert ahogy a fenti vers is utal rá: ha túlzottan foglalkoznak saját kudarcaikkal, akkor nem is tudnak kilépni az árnyékából.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mivel a szembesülés újra meg újra rávilágít a korlátokra, akkor hát legjobb lenne a szóban forgó területeken nem próbálkozni tovább. Lehet esély a sikerre - másutt! - Remélem, jól ráéreztem a teendőre, kedves Árpád! :d

      Törlés
    2. Ez valóban fontos: megtalálni azt, amiben a legjobbak vagyunk, pontosabban lehetünk - igazán sikerre ez akkor vezet, ha azt csinál(hat)juk, amit szeretünk, illetőleg ami a hobbink.

      Törlés
    3. És még akkor sem biztos, hogy ez a kívülállók számára sikernek minősül. Igaz, ha ezzel nem törődünk, cselekvésünk a magunk számára akár megnyugtató is lehet... :-d

      Törlés
  3. Aki igényes - bármilyen célra - egész életében keresi az utat, de nincs garancia, hogy megleli. Önmagunkat keressük, de mások szemében látjuk meg, szükségünk van visszaigazolásra egy ideig...öregen már nem számít - az emlékek nem sokat érnek /szerintem/

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez igaz: életünk nagy részében kereshetjük önmagunkat, utunkat, s egyszer csak rájövünk, ez a keresés volt az életünk. És esetleg még azt is számba vehetjük: tetteinket miképpen igazolták vissza mások, s adtak-e ezzel némi plusz erőt? :)

      Törlés
  4. Korlátainkat talán sose tudjuk átlépni, hiába szeretnénk, sa talán nem is vesszük észre, hogy nem sikerül. :)


    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Meglehet, az boldogabb, aki észre sem veszi, min nem tud átlépni sosem... :)

      Törlés