Riba Ildikó: Háztartási torna tudományosan



A mai nap feladata eltervezett, s a megfelelő mozgás is, mert edzeni kell, nem maradhat ki egy nap sem.   
Első lépés a bemelegítés, anélkül nem lehet belevágni a gyakorlatokba, hiszen komoly sérülést szenvedhetünk. Így aztán hajrá… eltologatjuk a helyükről a bútorokat, mozog a kar, kitámasztjuk magunkat a lábunkkal, ügyelve a gerinc helyes tartására, nem görnyedünk össze, hanem kihúzzuk, igyekszünk a természetes állapotban megtartani. Figyeljünk arra közben, hogy a szőnyeget ne gyűrjük össze, mert nehezebb visszatolni a bútorokat. 
(Speciális zsírégető módszer a tevékenység alatt, a hideg ellenére is elég a póló, és rövidnadrág, zokni se kell. Fontos, hogy nap közben kellő mennyiségű folyadékot is fogyasszunk! )
Amint elkészültünk ezzel, jöhet a létra, amin egésznap ezerszer futunk föl és le, jól megdolgoztatjuk a lovagló-, és farizmokat. A függönyök leszedésekor mozog a bicepsz, és nyújtunk a karokkal felfelé. Ha nem vagyunk magasak, akkor a hát-, has-, és keresztizmaink is nyúlnak. Az ablakok mosásakor is, nyújtunk, mozog a hátizom. A kitörést akképpen végezzük, hogy egyik lábunk a létrán, a másik az ablakpárkányon, ez utóbbira helyezzük a súlypontunkat, vigyázva, hogy a gyakorlat közben őrizzük meg az egyensúlyunkat, ha kell, kapaszkodjunk egyik kezünkkel, nehogy az utcai járdán fejezzük be. Folyamatosan végzett gyakorlat során mozog a hátizom is, bicepszünk is. Valamennyi ablak lemosása után visszarakhatjuk a függönyöket, ismét nyújtunk, kar-, és lábizmainkat is dolgoztassuk meg. Ha nehéz a folyamatos felfelé nyújtás, lehet kicsit pihenni, kart leereszteni. Amint elkészültünk valamennyi ablakkal, és a függönyök a helyükön vannak, felmossuk a parkettát, és felkenjük Sofixxal. A helyes testtartás nagyon fontos, javasolt, a négy-kézláb pozíció. A hátunkat homorítjuk, popsit kitoljuk, így könnyebben be tudunk nyúlni a szekrények, ülőgarnitúrák alá, a guggolást se hagyjuk ki, és szabályosan végezzük. A napi mozgást nyújtással zárjuk, és visszatoljuk a bútorokat is a helyére, helyes testtartásban. 
És… lement a nap. A torna, és mozgás dicsérete a tiszta, ragyogó ablak, illatos függönyök, lakás.
Nem maradt más hátra, mint a nagyobb munka során széthagyott dolgok elpakolása, takarítóeszközeink kimosása, és irány a zuhany. De jóóóó 



10 megjegyzés :

  1. Kedves Ildi,

    Háhá, a kitörés szónál arra gondoltam most biztos kirúgod az ablakot :) végül is nagyon sportos a takarítás, és a bútor tologatás is :) ebből a szemszögből nézve. Vidám írásodhoz gratulálok.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, kedves Noémi !Ugye, máris más a színezete így az ablakpucolásnak, mintha csak úgy, snasszul neki esnénk. :)

      Törlés
    2. Nahát, milyen remek tudományos leírás! Mit sem érhet olyan gyakorlatsor, mint amit egy a mai nap során (rendrakás ürügyén)kezembe került magazinlap tartalmaz valamiféle izgalmas tabata-módszerről. Mint írja az ajánló: ennek végrehajtása bearanyozza a napot. Ámde a te edzésed lényege: minél több testrész mozogjon egyszerre! (Remek a kép: sportolónk vetődve tüntet el egy szemtelen foltot az ablakról!) Igen, ez kitűnő módszer, melynek eredménye nemcsak, amit felsoroltál, hanem egyben a kiváló kondi, s az izmok trendi gyarapodása! :d

      Törlés
    3. Gábor, köszönöm, hogy tetszett az írásom, és vetted a humorát. Még a takarításnak is lehet más nézőpontja, ami a kemény robotot feldobja. A tabata-módszert ismerem, van is egy kardió edzésem, ami ezen alapul, állítólag jó zsírégető. Látszólag nagyon könnyű, nem nehéz mozgásokból áll. Gyakran csinálom is,de az első 5 perc után már izzadok, mire a 20 perc végére érek, úszom a "saját levembe", s még egy jó darabig.
      A fotónak én is megörültem, megvallom elég sokáig kerestem, mire megleltem a legjobbat ehhez az íráshoz. :)

      Törlés
  2. Kedves Ildi.
    Írásodat olvasván, elképzeltem magamat, hogy mindezeket én csinálom...
    Hááát, bevallom töredelmesen, nem kaptam kedvet.
    De ez nem azért van, mert rossz az írás.
    Én vagyok a hibás.(Mint általában)
    Tetszett.
    gyuri

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Gyuri ! Sok ablakom van, főként a nagy szobában, s bizony egész napos munka, mire a lakásban elkészülök a megpucolásukkal, és a függönyök mosásával. Ennek az írásnak az ötlete munka közben jött, s megvallom kicsit meg is vidámított. :)

      Törlés
  3. Jöhetsz hozzám is majd karácsony előtt egy kis háztartási tornára. Túl vagyok három szoba meszelésén, úgy érzem, hogy jövő tavaszig elég a tornából.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Ibolyám ! Köszönöm a szíves invitálást, de az egész lakás felújítása után nem vágyom rá olyan nagyon. :)

      Törlés
  4. Humoros "tornagyakorlatod" pár évvel ezelőtt én is nagy "szeretettel" végeztem, csak vigyázz, nehogy annyira bele jőjj a gyakorlatozásba, hogy a kórházban pihend ki magad.

    Szeretettel gratulálok: Mila

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen, kedves Mila! Örülök, hogy megláttad a humort is írásomban. Megvallom, jó kedvűen írtam meg. :) Kórházban nem szeretnék kikötni, annak ellenére sem, hogy szinte a "szomszédban" van, igaz baleseti ellátás, és egy csomó más már nincs. :)

      Törlés