Kapolyi György: Ezüsthíd




Teliholdas éjszakán egy ezüsthíd ível a hold, és az ablakom között. A keskeny híd, hideg jelenléte megnyugtató, békét áraszt és időtlenséget, nem terhel melegével, csak fényesen ragyog. Hívogat, és biztonságérzetet áraszt, valamit, amire szükségem van. Ágyamban fekve, nyitott ablakomon át figyelem rezdületlen állandóságát, arcnélküli békéjét, érzem hívásának komoly voltát, komoly és megbízható egyenességét.

Milyen csodálatos is az éjszaka békéje! A sötétség és csend elfedi a nappalok aljasságait, sugall egy bűnbocsánat hajlandóságot, mert az egészhez képest ezek nem történések, ezek csak a pillanat töredékében élő apró fájdalmak, amit szerető gonddal dédelget az ember, nehogy már legyen egy békés pillanata.

Az ezüsthíd nyugalma elsimítja lelked ráncait, belátóbbá tesz, megérteti veled, hogy tiszavirág létednek ajándék a látvány. A sors kegye, ami nem jár mindenkinek, mert aki nem néz fel az éjszakai égre, az mindenről lemarad. Színtelen és elsivárosodott lelke úgy távozik idővel, hogy hite szerint egy szürke és fantáziátlan világot hagy maga után, holott ő volt szürke, és nem a világ. Ezek a látó vakok, látni vagy meglátni nem ugyan az.

Egyszer fellépek a hídra, végigmegyek végtelen hosszúságán, még le sem nézek, a sötétben úgysem látnék semmit, csak a holdfényes gömbjére figyelnék, ahogy közeledem felé, és egyre nagyobb és egyre inkább átölel. Magába nyel ezüst tömege, feloldódom hideg fényében. Belém ömlik ezüst békéje, elcsitulnak bennem a kiáltások és dalok, magam leszek a belé oldódott csend. Hegyei, völgyei, kráterei felett lebegve úszom, súlytalan lebegve, mint gondolat, magamra öltöm ünneplő arcomat, szívembe zárva a látványt.

A fényes hold, az öröktől való és örökké tartó éji csoda, a sejtelmek világának titokzatos földje, fogadj be engem a zaklatott vándort, hogy megpihenhessek, tedd, hogy kialudjanak nehéz gondolataim. Kiürült aggyal és lélekkel lebeghessek benned, mint éji köd, nem áhítva a feltámadás csodáját.

Az ezüsthídon egyszer végigmegyek, hátra sem nézve betölti énemet a holdbéli szférák zenéje, elfelejtem földi létemet, az isteni párák felhőiben a minden részévé válva, boldogan. Ha egyszer elmegyek, nem viszek magammal semmit csak emlékeimet, amiket útközben elszórok, salakjai nem csúfítják el a híd ezüst szőnyegét, mert lesöprik az éjszaka szelei. A végtelen hosszú út fáradalmait vállalom, cipelem magamat, ha elfáradok, mert ha elvesznék, soha nem érnék oda. Lehet, hogy mások is róják végtelen utjukat, majd elválik, de nem állok szóba senkivel, mert ki akarom élvezni a csoda minden pillanatát. Ha feljutok, és visszanézek a földre, csak egy fénylő golyót fogok látni, ami személytelenül messze a semmiben lebeg, el sem fogom tudni képzelni, hogy valaha is közöm volt hozzá. Egyszer fellépek a hídra, még el sem búcsúzom senkitől, életem e nagy pillanatában értelmét veszíti minden, ami földi. Eleinte biztos szédülni fogok, mert a város fényei miatt érzékelem a magasságot, de ahogy távolodom ez meg kell, szűnjön, és akkor átadom magam az éjszaka hűvös fuvallatainak, és csak megyek előre a holdat nézve.

Minden teliholdkor olyan szeretettel hív a hold, készséggel elém küldve fényes hídját, hogy nem fogom tudni megállni, és fellépek rá. Fel én, megszabadulva félelmeimtől és gátlásaimtól, kiszabadulva nehézkes testem börtönéből, és csak megyek, emelt fővel és boldogan. Minél többször jön értem a híd, annál erősebben érzem, hogy menni fogok.

Csodálatos, mikor teliholdas éjszakán felfénylik az ezüsthíd, a hold, és az ablakom között.


Kép: Kapolyi György alkotása


3 megjegyzés :

  1. Így igaz, Gyuri: a mindennapok zúdítják ránk a rosszaságot, mindenféle közjátékokkal bosszantjuk fel magunkat, illetve egymást, holott lehetne másképpen is élni napjainkat. Amikor nem számítanak sandaságok, "kiszorítósdik" és egyebek, s nem válunk látó vakokká. Milyen jó, hogy az ezüsthidat látván, az olvasók számára is megírtad! :)

    VálaszTörlés
  2. Kedves Gábor.

    Köszönöm gondolataidat, egyetértünk, mint általában mindig.

    VálaszTörlés
  3. "... fényes hold, az öröktől való és örökké tartó éji csoda"
    Szívesen olvastam szép írásodat!
    Üdv: Szabolcs

    VálaszTörlés