6 megjegyzés :

  1. Kedves Gábor.Az emberi hiúság, és alapok nélküli öncsodálat halálos kelepce.
    Sokak, gátlásaikat, lappangó kisebbségi tudatukat próbálják kifelé titkolni.
    Az állandó drukk, lassan megeszi belülről.A rettegés, hogy jön valaki, aki felismeri.
    A rosszabb verzió, ha el is hiszi magáról felsőbbrendűségét, és nem veszi észre, a rá leselkedő veszélyt.
    Tetszett írásod,
    gyuri

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A hiúság mellett nem kevés más rossz tulajdonság fűtheti az embert. Jól írod, Gyuri: ezeket a világhoz való "gyatra" viszonyulás is kialakíthatja; ki-ki leverheti korábbi rossz élményeit, beidegzettségeit szűkebb-tágabb környezetén. - Köszönöm lényeglátó soraidat! @-)

      Törlés
  2. Igen a hiúság, főleg fiatalon, igencsak irányít bennünket, de a többség rájön, hogy a fiatalság adta szépség igencsak mulandó ajándéka az életnek, vannak fontosabb értékeink is. Aki a saját külső értékei alapján tartja magát felsőbbrendűnek, az szegény híján van a fontosabbaknak.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, ez így van, a külsőségek túlzott értékelése esetén. Még ennél is rosszabb, ha a pályájának kedvező belső tulajdonságok túlértékelése ront el bárkit. Vagyis nemcsak – hogy Gyuri fenti szavaival éljek – az alapok nélküli öncsodálat, hanem ezek meglétének biztos tudata. A kérdés, hogy a torzulás hová fajulhat. Az biztos, hogy mások (nem ritkán számítástól vezérelt) támogatása, mi több: ajnározása fokozni képes e folyamatot. – Örültem véleményednek, kedves Ibolya. (Talán kellően stílszerű ikont fűzök válaszomhoz: b-( )

      Törlés
  3. Hát igen, sokan többet gondolnak magukról a kelleténél, s önmutogatók. Aki talán értékesebb volna, hallgat, s meghúzódik a háttérben. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bizony, érthető a vonzás, ha szereplőnk sikeresen adja elő produkcióit. Azért gondoljuk el azt is, milyen a hatása, milyenek lehetnek a következményei az ilyen fellépésnek, ha bárhol a világon a közélet vezető pozíciójú embereire jellemző. A másokat elsöprően felülmúlónak érzett nagyság, hozzá a fűtő hiúság... - Örültem hozzászólásodnak, Ildi! (o)

      Törlés