Kapolyi György: A fenyők állva halnak



Már napok óta, csak értetlenül állt esténként az ágya mellett, nem értette, hogy már ötödik éjszaka azt álmodja, hogy görkorcsolyázik.
A büdös életben sem volt soha ilyesmije, sőt, eszébe sem jutott, hogy a világon ilyen van.
Minden alkalommal úgy kezdődött az álom, hogy nejlonzacskóba rakta a korcsolyákat, a hóna alá kapta, kilépett a konyhaajtón és beszállt a liftbe. A földszinten, ráült az oldalára döntött egyik kukára, majd lázas sietséggel lerúgta papucsait, belebújt a korcsolyacipőkbe, felállt, és lassan gurulni kezdett a kapu felé.
Kilépett a járdára, és váltakozva, hol egyik lábára, hol a másikra helyezve testsúlyát, megindult.
Egyre gyorsult a rohanás, már -  már száguldott, mellkasának feszült inge, haja lobogott az erősödő szélben.
Lelkét megszállta valami boldogító érzés, újongva kiabált benne egy éles hang, csodálatos – ordította, ez valami hihetetlen és felemelő, nem vagyok egy földhözragadt trágyadomb, most érzem, hogy igazán élek.
A harmadik sarkon széttárta karjait, és száguldó teste emelkedni kezdett. Gyorsan feljutott a háztetők fölé, alatta terült el minden, ami a város.
Hát, lenyűgözte a látvány, az épületmonstrumok kis makettekké zsugorodtak, a tágas utcák csíkokká, az emberek, fontoskodva matató hangyákká. Egyre feljebb, és feljebb jutott, már a házak is jelentéktelen, azonosíthatatlan pontokká váltak, eltűntek az utcák, és az emberek.
Csak a napfényben fürdő felhők, és a zúgó meleg szél, ami körülvette.

Te, mindig ilyen képtelen történetekkel traktálod az embert, mordult rá az erdei manóra a sün. Nem tudsz valami épkézláb történetet kitalálni? Ezzel csak feltartasz, és mindjárt dél van, egy csomó dolgomat még el sem kezdtem – szólt, és sietve eldöcögött. Nem akarta, hogy a manó észrevegye, hogy meg van rendülve.


Kép: Kapolyi György alkotása


6 megjegyzés :

  1. Akivel nem történik semmi különös, meglepődve észleli, hogy lehet másként is létezni, meg nem próbáltat kipróbálni, ha máshogy nem, álomlátóként. Az elemelkedés, egy csoda megvalósulása ez, nem véletlen, hogy a manónak ilyen történetei vannak. Sőt, azon sem lepődöm meg, hogy a sün ráérzett azok nagyszerűségére. A mégoly hihetetlen lehetőség meglátása, álmok folytonos újrajátszása is adhat méltóságot a földtől elszakadni nem képes életeknek. E meglátás felé vitt, tetszett írásod, Gyuri. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Gábor.

      Köszönöm kiváló lényeget összefoglaló kommentedet.
      gyuri

      Törlés
  2. Kedves Gyuri,

    Tüneményes a történeted, nagyon tetszett.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Noémi.

      Igazán örülök, hogy tetszett írásom.
      Köszönöm kedves szavaidat.
      gyuri

      Törlés
  3. Vannak visszatérő álmaink. Ilyenkor éljük meg amit ébren elmulasztottunk.A vágy a nagyszerű után még a sün lelkét is magával ragadta. Köszönöm az élményt!
    Szabolcs

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Tati.

      Remekül összefoglaltad a tényt. Ez az egyetlen lehetőségünk, eszi nem eszi nem kap mást.
      Örülök kommentednek.
      gyuri

      Törlés