10 megjegyzés :

  1. Kedves Gábor,

    Hú, megfogtál.
    Mintha ritka és eltűnőfélben lévő lény lenne, aki csak azért nem akar társat, hogy a társadalmi normáknak megfeleljen? Nem biztos, hogy ezt szeretted volna, segítenél? Köszönöm :)

    VálaszTörlés
  2. Értelek, Noémi; igaz is, mintha kissé elvinné az olvasót az első sor (meg a harmadik). Nem partnerkeresésre gondoltam, hanem szinte bármilyen (társat jelentő) élőlény elfogadására, és a külvilághoz való illeszkedésre. Bár ez utóbbit - így-úgy - mindenkinek volt esélye megtanulni. Milyen korú, s hol tart életében ez az ember? - beleérzéssel magunk is adhatunk erre valamilyen választ. @-)

    VálaszTörlés
  3. Már túl mindenen Gábor. "Aki 40 éves korára nem utálta meg az embereket, az sosem szerette őket"
    Marad a magány, ami nem egyértelműen belső magányt jelent.
    Nagyon jó a hatsorosod.
    gyuri

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Pontosan fogalmazol, Gyuri: "Már túl mindenen". Éppen most olvasok egy interjúkötetet az eutanázia hollandiai gyakorlatáról (Bérczes Tibor: Élni és halni hagyni). Nem emiatt írtam pár soromat, de lehet, tudat alatt ez is késztetett rá. - A könyvben szó esik a feltételekről, így arról, hogy az orvosnak meg kell győződnie: a páciens szenvedése elviselhetetlen és kilátástalan. Nem egyszerű aztán megítélni, hogy a kilátástalanság érzése mennyire elviselhetetlen...

      Törlés
    2. Mintha nekem írtad volna - úgy érzem - bár tudom,hogy nem ismersz ennyire.
      Az igazi magány nem társtalanság, mélyebb üresség, és jövőtlenség...
      nagyon megfogott

      Törlés
  4. E kérdés eléggé meghatározó sok idős ember gondolataiban: mit adtak át, milyen jövő várhat az utódokra. És már emiatt sem látja magát a közösség tagjaként... [-(

    VálaszTörlés
  5. A magány után nem kellene egy csillag? Végül, mindegy, ha van, ha nincsen, remek a versed!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Csillagozni kellett volna? Idéztem talán valahonnan? Vagy másra gondolsz? Esetleg alul adhattam volna egy-két értelmezési (kiterjesztő) lehetőségét e "magánynak"? (Pár hozzászólásban volt rá példa.) Szánom-bánom, ám most valahogy nem tudok semmi okosat gondolni... - De köszönöm, hogy méltattad rövidem, kedves Ditta! :-?

      Törlés
  6. Nagyon is értem a versedet. Aki élt már rossz társas viszonyban, egy csöppet sem vágyik rá újra. Az elvárás a többségtől pedig, hogy ne legyen magányos az ember, de a rossznál sokkal jobb az egedüllét, ami nem feltétlenül jelenti. hogy érintett magányosnak is érzi magát. De igaz, a többség a teljes apátiába süllyed. Tetszett a versed :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az biztos, hogy a semmilyen viszony után nem túl erős a vágy egy "bárki" társra, s valószínű, félelem is munkál az el(be)zárkózás mögött. És gondolhatunk arra, mennyi csalódást él át az ember egyéb szempontból is, mire ilyen enerválttá válik... Örültem soraidnak, Ildi! (o)

      Törlés