Kapolyi György: „PISTIKE A VÉRZIVATARBAN”



Mottó:  „Bizonyos szint fölött nem süllyedünk bizonyos szint alá”
                                                                                                           / Esterházy Péter /


Hát, bizony mondom néktek, biztos bennem van a hiba, de miért ne lehetne, hisz én csak egy ember vónék. Időnként játszunk olyat, hogy a Magyar Nyelv hete, szorgalmazzuk a tiszta és szép Magyar beszédet, mert mi, egy büszke nép vagyunk, és kultúrnemzet, jó, ha mindenki ezt tudomásul veszi, mert összeakad a bajszunk.
Nézegetem a You Tubét, A Kazinczy féle fentebb stílusban leközölt pompás női hátsók, és hasonló csemegék forgatagában megjelenő kirohanásokat, többek között Molnár F Árpád sértő, trágár mélykocsmai elmefuttatásait, amitől még egy sörösló is térdre esne.
Ez az ifjú titán, mint médiaszemélyiség, a Hírháttér főszerkesztőjeként csillogtatja ocsmány szövegét, azt hívén, hogy ez a trendi, és nyomatékot ad mondandóinak.
De jellemzően, ha bármi politikai téma van bedobva, a hozzászólók, ordenáré szövegeket írnak, igaz, álnéven.
 Ez most csak szimplán szószegénység, vagy ettől érzi magát valami köztéri szobornak, nem tudom.
Félreértés ne essék, én, semmiféle pártnak nem vagyok tagja, nem is voltam, kizárólag a szóhasználatokról beszélek.
A túlfinomkodás, és a vad trágárság között, akad számtalan lehetőség.
De legalább következetesek vagyunk, más téren is villogunk.
Üldözzük a dohányzókat, ugyanakkor minden ötödik Magyar túlsúlyos.
Igencsak valahol az élvonalban lovagolunk az ivás tekintetében, de a TV, és egyéb médiumok állandóan a bor és pálinkaivás nagyszerűségét szajkózzák.
Nincs nap, hogy ne foglalkozzanak hosszan, a különféle nehéz ételek propagálásában, mondván, bemutatják a különféle népi ennivalók, zsírdús ínyencségeit.
Persze, a gyermekétkeztetésben gondos szülőként teszünk. Kevés só, gyatra ízek, sok el nem fogyasztott étel, mert a gyerek otthon, a megszokott módon étkezik, a szülőknek nem lehet megparancsolni, hogy reformkonyhát vezessenek. Magyarul, adtak egy pofont a semminek.
Hogy a nyilvános illemhelyek maguk a fertő, erről nem is szólok, de újólag olvasom, hogy a statisztikai felmérés szerint, kevesen tartják bűntettnek a durva szexuális viselkedést.
Ezek után nem értem, hogy miért határolódunk el az Iszlám filozófiájától.

De minden rendben van, mert mi, egy kultúrnemzet vagyunk, és ez az egyetlen, ami fontos.


Kép: Kapolyi György alkotása



5 megjegyzés :

  1. Nem lehet vitatkozni azzal, amiről írsz, vagy inkább, amitől felháborodsz, Gyuri. Az első példádról már magam is vélekedtem, igazán lehetne érdembeli higgadtsággal kifejteni véleményeket. A névhasználaton azért nem érdemes fennakadni, mert ma nálunk lehet beszélni bármit, nincs hatása, meg a hatalmi berkekben úgy tartják, amelyik kutya ugat, nem harap. A sok gasztro- s egyéb, például borászati show arra jó, hogy még inkább elterelje az emberek figyelmét az aránytalanul gazdagodók dolgairól. Szemléltetésül - most olvastam el Dmitry Glukhovsky Orosz népellenes mesék című könyvét, melyből kiírom ezt a két sort: "Figyelmeztettem Andropovot, hogy az orosz ember vodka nélkül megvadul... Vodka nélkül tökéletesen átérzi az egzisztenciális kiüresedettséget..."

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Csak egyet érteni tudok a Gábor által kifejtettekkel. S hozzá teszem, ezek az ételreklámok valóban arra sarkallják az embereket, hogy jó a túlsúly, az italok pedig azt, hogy jó alkoholistáknak. Ők aztán bőszen szidják majd az egészségügyet, mert annyi betegséget szednek össze, hogy nem győznek gyógyításra járni. Ami viszi a kemény adóforintokat, amit jobb célra is lehetne használni. Lehet, egy kicsit elkanyarodtam írásodtól, de nekem ezek is eszembe jutottak.
      Tetszett az írásod. :)

      Törlés
  2. Most volt Moszkvában egy író társunk, hivatalos ügyeket intézni. Nem először teszi, így, van összehasonlítási alapja.
    Gábor. Meséli, nagy változások vannak, az alsó népréteg hatalmas, a középosztály szinte eltűnt, a felső 5000 meg százezrekké gyarapodtak.
    Hát, indokolt a vodkázás...
    Igazad van, nálunk azért van ami van, mert figyelem elterel. Erre mondta a Kohn bácsi a viccben, hogy ÖGYES...
    Köszönöm értő véleményedet.
    gyuri

    VálaszTörlés
  3. Kedves Gyuri,

    Sajna igaz amit írsz, változtatni nem tudunk ezen, az intő jelekre viszont oda kell figyelni, mert el lehet egy ideig függönyözni a piszkot, de a szag előbb- utóbb át fog jönni :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Noémi.
      Köszönöm válaszodat, és véleményedet.
      gyuri

      Törlés