Kapolyi György: Tájkép csata után



A sikátor áporodott bűze még nappal is kellemetlen érzéseket keltett, ez a tény, viszont sötétedés után még durvábban jelentkezett.
Utcaseprőt, a környék már hosszú évek óta nem is látott.
Az agyonfirkált, omladozó vakolatok számtalan élőlénynek szolgáltak otthonául, volt is nyüzsgés, mert az omladékokban pulzált egy egészen másik világ, ami nem vett tudomást a többiről. A rengeteg bogár, fülbemászó, százlábú, és csótány, csak egymással volt elfoglalva, fel sem merült senkiben, hogy rajtuk kívül lehet még valami, valaki a világon. Hát, ahogy így körülnézek az elrohadt esőcsatornából, hallgatom az étel és olajszagú szellő örök dalát a kilátástalanságról, azt kell mondanom, hogy ennek az egésznek semmi köze a jövő - szép új világához,- mondta a vén patkány, azon a jellegzetes rekedt hangján, amit már messziről fel lehetett ismerni.
Ez szent igaz - szólt a görény, ehhez még a rothadt világ című könyvemnek sincs köze, amit mostanság fogok megírni.
De nincs min csodálkozni, hiszen minden először új, aztán használt, majd szétrohad, ha csak nincs sziklából. Minden elveszíti idővel formáját, értelmét, Az utánunk következő generációknak ez a lepusztult látvány a természetes, ebbe születnek bele. Nagyon kényelmes, nem kell vigyázni semmire, nincs is mire, aztán az utókor annyira emlékek nélkül marad, hogy nem is gondolnak arra, hogy előttük is volt valami. Csak azt a hibát nem szabad elkövetni,- válaszolt a patkány,- mint amit egy rokonom csinál.
Tele van szándékokkal, hol ilyennel, hol olyannal, persze az elképzelések és vágyak azért vannak, hogy egy folyamatos kudarcélményt biztosítsanak.
Őrülten hajszolja a napokat, nem lát, nem hall, csak a céljaira koncentrál. Na, ettől nem fog olyasmit elérni, amit nem tud, de az élete viszont elrepül, mire magához tér, csak egy kiábrándult vén szar marad.
Mert nagyon nehéz tudomásul venni,- így a görény- hogy csak jelzetlen tárgyak vagyunk, valójában jóval többen, mint amennyire szükség van. Ha valaki még azt is meg meri érteni, hogy nem rá, de senkire nincs szükség, valójában az a szerencsés. Hogy érted ezt?- kérdezte a patkány.
Hát úgy, hogy kitisztul az agya, apró kellemességeket is észrevesz, élvezi a napsütést és a jó ennivalókat, éli a múló individuumok súlyos
vágyaktól mentes életét.
Nagyon veszélyes nagyot szellenteni, mert jön a következmény, és oda a nimbusz. Azt pedig a történtek után visszaszerezni, részeg álom.
Az éjszaka hangtalan lépett be az utcába. Fekete, mögötte hullámzó köpenye felkeverte a leülepedett nehéz szagokat, láthatatlanná téve a reménytelen szeméttömegeket, és ami nem látható, az nincs is.
Azért ebben az utcában, főleg így az éjszaka csendjében, van valami meghitt, szeretetreméltó, és biztonságos. Nekem ez az egész világ- mondta a patkány, és kényelmesen hanyatt feküdt az esőcsatorna vályújában.


Kép: Kapolyi György alkotása


11 megjegyzés :

  1. Kedves Gyuri,

    Nagyon kedvesre sikeredett a történet és a helyet a patkány szemszögéből még barátságosnak is érezhettem, az ő szintjéről pedig nagyon is helytálló a világlátása, ami átültetve igencsak fontos útmutatást ad még nekünk is :) tetszett.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Noémi.

      Örülök a véleményednek, és köszönöm a látogatásodat.
      Minden nézőpont kérdése.
      gyuri

      Törlés
  2. Bizony, csata után vagyunk, az írásodból ítélve, Gyuri. Hol van már az az idő, amikor legalább megállapítást nyert: "A tisztesség ma már egy népmesei elem" (Válaszodból, melyet a Tájkép csata előtt című írásod egyik hozzászólására adtál.) Már emberek sincsenek e bolygón, a fennmaradt állatvilág egyedei osztják az észt. De nagyon hasonlíthat létezésmódjuk a néhai emberekéhez, mint olvashatjuk a patkány rokonáról, aki "őrülten hajszolja a napokat"... Eszerint amit tőlünk eltanultak, abba belepusztulhat minden más létező... - Elgondolkodtató a meditálásod, kedves Gyuri! :)


    a tisztesség ma már egy népmesei elem,

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Gábor.
      Értékeltem a kommentedet, szórakoztató és bölcs is egyben.
      És hogy másik írásomból emlékszel megjegyzésemre, ez egyenesen megtisztelő !
      Köszönöm.
      gyuri

      Törlés
    2. Örülök, hogy így gondolod, Gyuri, s az mindenképpen igaz, hogy időnként eszembe jutnak írásaid egyes részei, jó mondatok, hivatkozások. Ilyen az idézett is, ám ennél igazán rögtön adódott, hogy felemlítettem. Ugyanis ennek az írásodnak a címét a beérkezett üzenetek között hagytam, s induláskor mindig erre kattintva hozom működésbe a böngészőt; úgy vettem észre így hamarabb jön fel, töltődik be a sok lap. Ezt azért írom, hogy ne legyél elragadtatva a memóriámtól (mint ahogy én sem vagyok). :)

      Törlés
    3. Ez jó hír Gábor!
      Mert aki el van ragadtatva a saját memóriájától, annak biztos, hogy nincs.
      Tehát neked, biztos, hogy van...
      gyuri

      Törlés
    4. Kedves elmélkedés, jó volt olvasni, nem maradt el a mosoly. :)

      Törlés
  3. "...hallgatom az étel és olajszagú szellő örök dalát a kilátástalanságról, azt kell mondanom, hogy ennek az egésznek semmi köze a jövő - szép új világához,..."

    Persze. Szerintem ez a mondanivalód magva.
    Emberi tulajdonságokkal felruházott olyan állatok, amelyektől undorodik az ember.

    Ötletes megoldás, sokat mondó írás.

    szeretettel gratulálok: Mila

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Mila.

      Hát, a Huxley féle "Szép új világ"hoz tényleg semmi köze.
      De ha az ember annyi amennyi, - csak magamról beszélek ! -
      akkor nem is fogja megtudni, sem sikerben, sem kudarcban nem lesz része.
      Ez, amúgy nézőpont kérdése. Ezek tényleg undort keltő férgek, de egy patkány, hihető, hogy minket lát annak.
      Ez az állat, megtanult valamit, amit mi nem. Elfogadni, és az adott lehetőségekkel élni. Van is lelki egyensúlya, és m,ég élvezni is képes helyzetét, ami irigylésre méltó adottság.
      Örültem hozzászólásodnak.
      Szeretettel.
      gyuri

      Törlés
  4. Pontosan arra gondoltam én is, mint Mila,állataid emberi gondolkodásmódjára. Az emberek pedig gyakran "állatul" gondolkodnak, és viselkednek, időnként még rosszabbul is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Ildi.

      Egyetértünk, ha belegondolok, eléggé kiábrándító állapot.
      Luther Márton, a halálos ágyán írta, már nem tudott beszélni:
      "Mindannyian koldusok vagyunk".
      Üres "Kézzel" érkezünk, és távozunk.

      Köszönöm értő gondolataidat.
      gyuri

      Törlés