Tomor Gábor: Médiamulatságok



Mottó: Az önbizalom egyszerűen az a nyugodt, magabiztos érzés, ami orra bukás előtt eltölti az embert. (Dr. L. Binder)


Elégtelen csoda

Szenzációs hír: tudósok a Bakonyban nyolcvanéves emberre bukkantak, akinek három szíve van. Alapos tanulmányozása még meglepőbb felfedezéshez vezetett: a szervtúltengés sem volt elég mind ez ideig ahhoz, hogy a bácsi a lencselevest megszeresse!


Megfontoltság


Közbiztonsági szóvivőink a nyomozás érdekében, illetve a jogerős ítélet hiányában változatlanul óvatosan nyilatkoznak. Unalomig ismételt példánk a fegyvernek látszó tárgy kifejezés.
Meglepetés már nem érhet, amikor a bankrabló ismertetőjeleként említik: láttak fején egy fekete sapkára hasonlító fekete sapkát…


Szólj szépen!

Találó szavak – fél siker. Udvaroljunk szellemesen!
Így bókol példát mutatva A. Brillant:
– Keresek egy tökéletes párnát, valahol a tied mellett van.


Leletek

Nem fogyunk ki a leletekből. Rendkívüli az is, amire Rudabányán bukkantak korábban, s amelyről azt olvashattuk: a tízmillió éves Anapithecus ősmajom eddig feltárt csontjaiból egyebek közt következtetni lehet az állat méretére, járásmódjára.
Ugorjunk párezer évet az időben! Utódaink a mai fejjel felfoghatatlan készülékeikkel életre keltik a rólunk készült kazettát. És az ámulattól összeverődnek kezeik:
– Micsoda méretes lúdtalpak! Hogyan tudhattak járni rajtuk eleink?!


Nyelvünk, az édes

Gyakran hallottuk, olvastuk parkolóház-építésről vagy más beruházásról szólva: nagy a bekerülés összege. Nem az építés költsége, hanem a bekerülés összege.
Nem nyelvújítók nyilatkoztak, hanem szócséplő sokaktól hallottuk sokadszor. Lesz rá alkalmunk több ezredszer is.
Bánja az a jó édes, annyiszor megvert, drága anyanyelvünk.


Ide nekem!

Valódy édesvízi igazgyöngyöt kínál a külföldi csomagküldő szolgálat. Valódyt!
Kyváló ötlet! Remek ajándék lesz… Yrygyel majd myndenky!


Hogy van ez?

Televíziós műsorban esett szó Budapest közlekedéséről. A véleménycsere tárgyát képezte egy állítás, mely szerint járatritkításra lehet számítani. A főváros tanult első embere ezt cáfolta, mondván: csupán járatsűrűség-csökkentésen fáradoznak.
Gondolatlebbentő cáfolat volt ez. Azóta is meggyőződéssel mondom: járhattam volna akárhány komoly iskolába, magam szakadatlanul képezve, ilyen frappáns választ soha ki nem találtam volna.


A kép címe: Nem jön a busz; Ujházi Péter festménye (akril).


6 megjegyzés :

  1. Egytől egyig, igazán szellemes felvillantások Gábor.
    Hosszan lehetne ezekről a dolgokról beszélni.
    Tetszett.
    gyuri

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hosszan, igen. Ezért igyekszem a lényegesre szorítkozva minél rövidebbre fogni az egyes eseteket. - Köszönöm véleményed, Gyuri!

      Törlés
  2. Kedves Gábor,lényegre törően írsz a média által értelmetlenné, érthetetlenné változó édes anyanyelvünkről.Üdv. Hajnalka

    VálaszTörlés
  3. Az emberek tömegesen áhítoznak az érdekes, szokatlan, hihetetlennek tetsző, az életüket - vélik - színesítő híradásokra. A média - naná, hogy önérdekből is - kiszolgálja ezt. Közben édes anyanyelvünk szinte észrevétlenül esik áldozatul a nyelvrontóknak. - Köszönet hozzászólásodért, Hajnalka!

    VálaszTörlés
  4. És a reklám szövegekről nem is beszéltünk!
    Üdv: Szabolcs

    VálaszTörlés
  5. De most, hogy írtad, kedves Szabolcs, rengeteg ilyesmi jutott eszünkbe... Úgyhogy sírva vigadunk, mint a stílszerűen választott szmájli is! =))

    VálaszTörlés