Tomor Gábor: Gyarapodás



Küszködve élsz.             
Állod, ha betartanak.       
Elviselsz minden döfést,      
tűröd rosszkedvedet.      
Nyelsz, nem szólsz sosem.
Sokasodnak a szégyenek.    
                                 

A kép címe: Ablakban; Laukó Pál munkája.

11 megjegyzés :

  1. A "Küszködve élsz" ténye, eleve sorvaszt és torzít lélekben Gábor.
    A megkeseredett fáradtság melegágya, és ezt, embertársainknak köszönhetjük.
    Igen jó gondolatot verseltél meg.
    gyuri

    VálaszTörlés
  2. Igen, torzítja a lelket, megroppantja a tartást és hasonlókat okoz a küszködés... Köszönöm véleményed, Gyuri!

    VálaszTörlés
  3. Kedves Gábor,

    Nő a feszültség, igazad van, nekem egy néni azt mondta egyszer, hogy " hát, tűrni kell" de nem, élek, vagyok és nekem is pont ugyanannyira van lehetőségem idiótának, okosnak, butának vagy komfortosan élőnek lenni, mint bárki másnak, nem engedhetek az elnyomásnak, mert akkor beszippantják a zsarnokok az életemet :) tényleg így gondolom ám :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mennyire igazad van, Noémi: minderre mindenkinek lehetősége van! És mindazon következményekre is, amelyekkel - mint a címben jeleztem - "gyarapodni" lehet. Bizony ám! :>) - Köszönöm, hogy továbbírtad rövidemet! :d

      Törlés
  4. Küszködve él-azaz: gyötrődik, kínlódik, sínylődik, bajlódik, vesződik, gyötri magát, szenved, senyved, tipródik, öli magát
    húzza az igát, robotol, gürcöl, gürizik, hajt szinonimáival együtt utal arra, hogy akadály, baj,nehézség kíséri az életet. Lehet olyan is, hogy csupa szépség a sorsa valakinek? ! Üdv.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Olyan szép hosszú sort írtál a lehetséges nyűglődésekből, hogy szinte mosolyogni támadt kedvem! Mert hiszen a csupa szépség nem is lehetséges! Akinek elég jut, az még többet akar, szenvedhet bizony az ember a maga támasztotta gondjaitól, hogy a kívülről jövőkről ne is beszéljünk. (Ezekről rövidemben "értekeztem".) - Örültem hozzászólásodnak, Hajnalka! :)

      Törlés
  5. Fájdalmasan szép versedhez szeretettel gratulálok: Mila

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem is szólhat ez sajgások nélkül: hiszen egyre inkább tudatosulnak a szégyenek... - Köszönöm szavaidat, kedves Mila! :)

      Törlés
  6. Így van bizony, ahogy írod. Gyarapodnak bántásaink, s talán szégyeneink is. De az szégyellje, akit bántanak, sokkal inkább az, aki bánt.
    Akinek el kell viselnie, sokszor kénytelen nyelni, mert nagyobb bajt zúdítana a saját, és szerettei fejére. Nem véletlen tartja a mondás, nem az a legény aki adja, hanem aki állja. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Álljuk a sarat, amíg csak bírjuk, legénykedünk. :) Aki bánt, az meg el kell, hogy viselje a mondás igazát: e téren bizony alulmarad! - Örültem véleményednek, Ildi! :d

      Törlés
    2. Gábor, most látom, hogy a hozzászólásom második sorában a de után kimaradt a "ne" szócska. Örülök, hogy így is értetted szándékolt mondandómat. :)

      Törlés