Tomor Gábor: Cseles



Volt, ami volt –
bezárt a bolt.
Őrült viták, zajgás,                           
amott a csend honolt.                  
Lett aztán nyitni-kék,                    
lett víg adomány-öröm.

                                        
A kép címe: A kalitka levétele; Noshari, iráni karikaturista rajza.
 


11 megjegyzés :

  1. Egy csőd kiváltotta kétségbeesés, és késhegyre menő veszekedések után, ha helyreáll a megszokott rend, örömmámorban úszik a nép, messze értékelve azt, amit a megszokás elszürkített, természetessé koptatott kedves Gábor.
    gyuri

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Akár ez is lehet, Gyuri. De lehet tesztelésként is felfogni némely történéseket. Mit szól a tömeg ehhez vagy ahhoz a lépéshez? Ami persze az intézkedők hasznára szolgálna. Ha tiltakoznak, változtatunk, s mi vagyunk a korrekcióképesek! Na lám. - Köszönöm véleményedet! :)

      Törlés
  2. Kedves Gábor!
    Nekem ez a mondat többet mond, mint egy regény: lett víg adomány-öröm.

    Köszönöm szépen, azt hiszem senki sem kérne belőle, hacsak nincs a sír szélén a szegénysége miatt.
    Szeretettel: Mila

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon jól értesz, köszönöm válaszodat, kedves Mila! Más példám is van; sosem felejtem el azt a magas szinten tett gúnyoros megjegyzést, ami tüntetőkre utalva hangzott el pár éve: "szabadságot akartak, hát megkapták..."

      Törlés
  3. Csak akkor vesszük észre a jót, ha előbb megfosztanak tőle? Üdv

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát ha mindig csak ilyen megfontolásból cseleznének nálunk, de jó világ lenne itt! - Tetszett frappáns megjegyzésed, Hajnalka! :>)

      Törlés
  4. Kedves Gábor,

    Sokáig próbáltam megérteni a gondolatmenetedet, ami a többieknek könnyen ment, nekem nehezen :) megértettem a mondanivalódat és a jó magvas hozzászólásokat is. Szóval, jó lett megint, tetszett.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A vasárnapi boltbezárás már jó ideje apropóul szolgált egy hatsorosnak, de hogy megírjam, ahhoz a karikatúra adott lökést. :) Lám, mindenre kínálkozik megoldás; közéletileg alkalmazott felismerés: így vagy úgy, kijöhetünk jól is mindenből! =))

      Törlés
  5. Lehet, hogy a nyitni-kék mégsem lesz olyan hosszú, és sokáig tartó öröm? Persze a politikának akkor is marad, majd megteremtik hozzá a megfelelő ideológiát is.(Hallani másféle híreket is.)

    VálaszTörlés
  6. Minden lehetséges... Mindenféle híreket lehet hallani... És mindennemű változtatáshoz indoklást, örömködéshez érveket a hivatásosok könnyűszerrel elővezetnek... - Köszönöm vélekedésedet, Ildi! :d

    VálaszTörlés
  7. Bizony, a sejtetés, hogy a konzumerizmus és a politika lepaktálhatott, s hogy a látszólagos ok-okozati lépések netán s csupán előre megtervezett, konspiratív döntések - nos, ettől nomen est omen a cím és a költői szándék is egyszerre. Leleményes! (h)

    VálaszTörlés