Kapolyi György: Jegyzet



Úgy vagyok ezzel, mint Ábel a rengetegben. Csak csetlek, botlok, gőzöm nincs, hogy merre menjek, hiszen azt sem tudom, hol vagyok, és vajh, mekkora ez a rengeteg?
És ha valaha is kikeveredem ebből, hova teszem?
Hova a francba lyukadok ki, egy országútra, ami valahonnan jön, és ki tudja hová megy? Vagy egy faluba, vagy valami városba, vagy egy tanyára, ahol nincs semmi?
Ahol csak süt a nap, csend van, és harsogva perceg az enyészet?
A múlt idők, leélt életek tárgyi attribútumai meredeznek ki a sárból, a benne lakó hernyók és bogarak nagy megelégedésére. Mert nekik akkora a világ, nagyobbra nincs is szükségük. Minek. Enni, inni, szaporodni meg aludni, bőven elég a hely.
Az a baj az embernél, többek között, hogy sokkal nagyobb élettere van, mint kéne. Nem is tud igazán mit kezdeni magával, Mert valójában, a lakásától, egy párszáz méteres körzetben cirkulál, Üzlet, posta, fodrász, háziorvosi rendelő, iskola, és a nap meg véges. Ha egész nap lót – fut, mert ő, egy aktív lény, ugyan úgy ráront az este, mint arra, aki nem csinált semmit. Pontosan olyan tempóban múlik az élete, mint bárki másnak.
A semmit csinálás, végezetül, egy hasznos tevékenység. Nagy realitás érzék kell hozzá, amit nem lehet megtanulni. Ami nagyon fontos, egy ilyen ember, nem csinál bajt. Nem téved, aminek a következményeit, az ártatlan védtelenek szokták elvinni, nincs útba, és pihenten, jó kondícióban fog távozni, visszerek, gyomorbaj, és megtépázott idegek nélkül. Mert megvilágosodott aggyal belátta időben, hogy tönkreteheti magát, de nem tud változtatni semmin.
A dolgok folyásának megvan a rituáléja, a szigorú szokásrendje, amiről lepattan minden változtatni akaró igyekezet.
Ami nem megy, azt ne erőltessük – mondá a bölcs intelem, mert lett légyen bármi, az E. A. Poe igazság, az megvétózhatatlan. „Minden múlik, ez is elmúlt, nem örök a csoda sem.”
Igazán, csak a múlt idő létezik, ami a múló jelenből táplálkozik, és ami marad még a jelennek hitt káprázatból, az arra elég, hogy kódorogjunk a múltban.
Tehát hiba, a rengetegben úgy idétlenkedni, hogy azzal tesszük tönkre a programot, hogy próbáljuk kitalálni, hova lyukadunk ki.
Mert valahova mindig érkezünk, a föld gömbölyű, és minden rengeteg, véges valahol.
Úgy vagyok ezzel, mint Ábel, a rengetegben. Csak csetlek, botlok, gőzöm sincs, hogy merre menjek, hiszen azt sem tudom, hol vagyok.



Kép: Kapolyi György alkotása


9 megjegyzés :

  1. Hogy hol vagyunk? Valahol biztosan, s ez olyan megnyugtató. :) Mit teszünk, milyen rituálék szerint? Kinek-kinek a természete válogatja. Semmit nem csinálni csakugyan vonzó: hiszen bajt nemigen kever az ilyen ember, ártani nem fog, s a felsorolt előnyei is megvannak. De amilyen rafinált, elgondolkodik azon: ha oly remek kondícióban marad, egészségének semmi híja, akkor miért kell meghalnia? Ezért aztán rákapcsol, aktív lesz; ha már egyszer menni kell, élete látszódjék is rajta! (Bocs, Gyuri: ez egy saját változat.) :d

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez, a "Saját változatod" nem is rossz Gábor.
      Hogy valahol vagyunk, ez megnyugtató is lehetne akár, ha tudnánk, honnan, meddig, és hova tovább.
      De csak az emberi értelem, logika szülte lázálmaink vannak a dolgokról.
      Köszönöm, hogy olvastál.
      gyuri

      Törlés
  2. Kedves Gyuri,

    Jó gondolatok :) nem örök a csoda sem, sohasem, sohasem...
    De csetleni és botlani azért izgalmasabb, mint egy szobában megvárni a történet végét, és annyira elunnám magam, hogy abba rokkannék bele jobban :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Noémi.

      Bár a csetlésnem botlásnak megvan a maga rizikója, de egy szobában várni, hát, az a vég.
      Köszönöm, hogy elolvastál.
      gyuri

      Törlés
  3. Hát igen, az ember csetlik-botlik a világban, a nagy erőben, s bármit csinálhat-semmit, avagy sokat- végül ugyanoda jut, a nagy semmibe, az élet véges. De nem mindegy, hogyan csetlünk-botluk benne. Üdv. Hajnalka

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, kedves Hajnalka.
      A tény ellenére is, az ember úgy csetlik botlik, hogy önmagával szembe merjen,tudjon nézni.
      Köszönöm, hogy meglátogattál.
      gyuri

      Törlés
  4. Kedves Gyuri, keretbe foglaltad gondolataidat
    Kérdésekkel kezded a bevezető rész után, majd finoman választ is adsz az élet folyásának, filozofikus mondataiddal dúsítod az eszmefuttatásod.
    Szeretettel olvastalak és gratulálok: Mila

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Mila.
      Örülök a véleményednek, köszönöm.
      Szeretettel.
      gyuri

      Törlés
  5. Semmit sem csinálni, az a nem történik velünk semmi, és az irtó unalmas. Akkor meg már jobb csetleni-botlani, mert történést jelent, s valami élményt is ad, az elmenés előtt... :)

    VálaszTörlés