Tomor Gábor: Ilyenségek



Mottó: A hülyeség nem pók, mégis behálózza a világot. (Graffiti.)

Megnyugtató

Állandósuló panasz, egy ízben a legnagyobb kánikulában értesítettek bennünket: veszélyes mértékben ritkult a magas légkörben az ózon, egyidejűleg a talajközelben egészségtelen mértékben feldúsult az ózonréteg. A bajban számíthatunk meglepő védelemre is. Sosem felejtem el a szakemberek tájékoztatását, mely szerint megnyugtató: a párás levegő mellett a légszennyezettség megóv az UV-B sugaraktól.


Csellengők

Keresőműsor a tévében: sok az eltűnés.
Csodálható? Kis hazánkban legnagyobb az egy négyzetkilométerre jutó ufó-látók száma.
Szaporodnak az azonosítatlan repülő tárgyakkal elutazók.


Szomorúság

Magyarok is kapcsolódnak Európa legnagyobb, a franciaországi Grenoble-ben levő szinkrotronsugár-forrásához. Az ezt működtető kutatóintézet a magfizikai kutatásokban hasznosítja az elektronok gyorsítására szolgáló óriási energiájú szinkrotront. Most olvasom a Wikipédiában: pillanatnyilag Magyarország további részvétele bizonytalan.
Szomorú vagyok. Hiszen milyen jó lenne még csatlakoztatni profi labdarúgóinkat is ehhez a csodás gyorsítóhoz…


Nincs segítség

Egy óriáscégnek a kormányzati kapcsolatokért felelős igazgatója tarifáik várható növeléséről szólt.
– Mi szükség az emelésre? Mi már most sem tudunk fizetni – nyilatkozta néhány civilszervezet isteni kapcsolatokért felelős képviselője.


Álom
A korlátlan lehetőségek világa.
„Fiatalos, nyugdíjas férfi erotikus munkára vállalkozik.” –
A jelentkező reméli, hirdetését közli a Playboy is. (Könnyedre fordítva: a bádogos inasok magazinja.)


Érthető

Megrendülten olvasom a képviselői vagyonnyilatkozatok nyilvánosságra hozott kivonatát. Szegények. De legalábbis alig van valamijük. Aki tehetősebb, az is jobban megélne vállalkozásból. Akkor hát, miért mennek politikusnak?
Értem én. A választók érdeklődése, szeretete – mindennél többet ér!


Hátrányban

Mostanság is, mint általában, gyakran cikkeznek arról, hogy kevés a nő a közéletben, a gazdaságban, vezető munkakörökben is. A politikára már született magyarázat: a nőket megilleti a kímélet, nem bírnák a karaktergyilkolászást.
Másféle eligazítást kapott egy érdeklődő, aki Toscaninitől hajdan azt firtatta: miért nem alkalmaz hölgyeket a zenekarában? A nagy karmester válasza:
– Ha szép a nő, zavarja a szomszédját, ha csúnya, zavar engem.


A kép címe: Repülő hal gyárral; Regős István festménye.


8 megjegyzés :

  1. Remek villanások Gábor!
    A mottó nagyszerű, és az alanyi jogon választható UV-B, vagy a szennyezett párás levegő, igazolja a polgárok szabad választásának lehetőségét.
    Persze, aki szinkrotronhoz jut, az hamar megússza...
    Toscaníni,fergeteges!
    Szellemes, remek írás!
    Gratula.
    gyuri

    VálaszTörlés
  2. A mottó nekem is nagyon tetszik, Mindegyik tetszett, de a két utolsó felülmúlhatatlanul szellemes.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Talán sosem tudjuk meg, kinek a műve az a falfelirat... A nagy karmester viszont nevét adta a frappáns válaszhoz... :d
      Köszönöm hozzászólásodat, Ibolya!

      Törlés
  3. Remek villanások, kedves Gábor! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Úgy is mondhatnánk, egyfajta reakciók a valóság híreire. Az olvasott, hallott tények gyakran képesek működésbe hozni asszociációs készségünket.
      Örvendtem véleményednek, Hajnalka! :)

      Törlés
  4. A mottó megadta az alaphangot. Mai írásaid kicsit talán vitriolosabbak a szokottnál, de tele humorral. Valamiért az utolsó három írásodat érzem leginkább humorral telinek, s leginkább mutatja azokat a dolgokat, amiket talán leginkább ki se mondanának, ha nem hozná úgy a helyzet.
    S persze, szegény csóró képviselők... Nincs jövedelmük, vagy éppen csak a minimálbért érik el. Majd a ciklus lejártával talán találnak jobb munkát. :)

    VálaszTörlés
  5. Mikor milyen a valóság kínálata s a szerzői hangulat - úgy sikerülnek fanyarabbra, élesebbre vagy humorosabbra a reagáló részletek is... - Köszönöm soraidat, Ildi! (o)

    VálaszTörlés